HARTELIJK DANK
Graag wil ik iedereen hartelijk danken voor alle reacties, woorden, giften en zo veel meer welke ik mocht ontvangen bij mijn afscheidsvieringen.

Het was een warm bad waaraan vele hebben bijgedragen. Ik ga geen namen noemen want dan vergeet ik zeker nog mensen.

Maar weet dat ik ieders inzet en betrokkenheid zeer gewaardeerd heb.

 

DE LAATSTE
Oktober is tegenwoordig stoptober geworden. De mensen worden opgeroepen om te stoppen met roken. Eind september de laatste en daarna niet meer. Nu rook ik niet, dus met dat stoppen heb ik geen moeite mee. Nee, de laatste gaat niet over de laatste roker, nee de laatste gaat over mijn laatste artikel hier.
20 jaar lang heb ik in de verschillende dorpsbladen vrijwel wekelijks iets geschreven. En aan de hand van de reacties die ik regelmatig kreeg, ook nu weer bij mij afscheid, werden ze goed gelezen. Ik heb het met plezier gedaan. Natuurlijk de ene keer ging het wat beter als de andere, had je meer inspiratie of waren er veel activiteiten. Maar hier voor de blaadjes is dit de laatste die ik schrijf.
Dankbaar ben ik voor de mogelijkheid die me gegeven is om zo regelmatig iets te schrijven.
De laatste, dat was wat afgelopen dagen en weken regelmatig klonk, de laatste keer daar de H. Mis, de laatste keer met die groep een vergadering, of daarvoor een viering. Van alles kwam er een laatste keer. Zo ook de laatste keer dat ik hier in Meerlo slaap en eet.
Maar die laatste keer, maakt je ook bewust van dingen. Dat je afscheid moet nemen. Wat waarde van bepaalde zaken is, of hoe belangrijk of juist onbelangrijk sommige dingen in je leven zijn.
En zo is het natuurlijk ook in ieders leven, momenten van laatste keren. Soms heel gemakkelijk, maar het kan ook vreselijk moeilijk zijn, als je afscheid moet nemen van een dierbaar iemand.
De vraag is altijd hoe ga je met die laatste keer om. Ben je zelf ook klaar voor die laatste momenten van je eigen leven.
Het vraagt eigenlijk van ieder van ons dat we steeds weer goed in het leven staan. Dat we zoals iemand ooit gezegd heeft leven, als of dit moment het eerste, het laatste en het enige moment van het leven is. Dus het betekent dat je zaken niet moet uitstellen, want het kan dan te laat zijn. Het vraagt van ons leven dus dat we ruzies bijleggen, vrede stichten, liefde tonen.
En zo leven dat werkelijk welkom zijn in Gods paradijs.
Zorg ervoor dat je dat laatste moment niet voorbij loopt, want dan is het te laat.
Ik wens u allen toe dat u op een goede manier in het leven blijft staan, om een manier zoals Christus ons heeft voorgedaan. Dan zullen we al die momenten van laatste keer aan kunnen. En als het toch eens moeilijk is, weet u hoeft het niet alleen te doen. Hij wil ons ondersteunen.
En een laatste wens: zorg goed voor onze parochies, want ze zijn me erg dierbaar geworden.

Pastoor R. Verheggen